Piękni, zdrowi i najedzeni – przepis

To nie jest i nie będzie blog kulinarny. Nie  mogę jednak nie podzielić się tak rewolucyjnym przepisem – byłaby to zbrodnia na ludzkości.

green

Przepis ten uzależniony jest od naszych dobrych zachowań zakupowych. Regularnie powinniśmy zaopatrzać się w odpowiednie produkty. Zawsze kupujemy sezonowo, np. cebulę, pomidory, fasolkę, brokuły, kapustę, cukinię, pora, paprykę, dynię, bakłażana lub włoszczyznę – generalnie jakiekolwiek warzywa. Dobry zwyczaj. Do tego wkład białkowy w postaci jakiegokolwiek mięsa: kiełbasy, kurczaka, szynki,  boczku, a nawet sera. Lub nie, bo można osobno usmażyć np. jajko sadzone i wkład gotowy.

Otwieramy lodówkę wyciągamy z niej cokolwiek w niej jest, bo mamy dobry zwyczaj kupować warzywa. Kroimy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelnię. Podsmażamy. Doprawiamy wg nastroju: solą, pierzem, papryką słodką, bazylią, oregano, kardamonem lub kurkumą.

Posypujemy: serem-wybór ogromny, orzechami do wybory, pestkami słonecznika lub innymi. Na pewno coś się w szafce znajdzie.

10 minut później: gotowe! Dla bardziej głodnych można uzupełnić o wkład węglowodanowy: grzanki, makaron lub ziemniaki.

W skrócie przekaz jest taki: robiąc odpowiednio  zakupy na zawsze pozostaniecie piękni, zdrowi i najedzeni. Potem gotowanie to już tylko krótka formalność.

Ten przepis odnosi się również do gotowania zup. Rożnica jest taka, że rzeczy z lodówki wrzucamy do gotującej się w garnku wody, a nie na patelnię.  Również pyszne i zdrowe. Tańsze od zamrożonych warzyw na patelnię lub zupy z torebki, a o wiele zdrowsze.

Proste i oczywiste? Niestety dla wielu wciąż nie. Smacznego!

Advertisements

4 thoughts on “Piękni, zdrowi i najedzeni – przepis

  1. Jedna z potraw, ktora uwielbiam sa golabki, ale jestem za leniwy zeby sie meczyc z ich przygotowaniem wiec robie potrawe, ktora w trakcie jedzenia smakuje jak golabki, ale wymaga duzo mniej pracy: gutuje garnek ryzu, a na patelni smaze mieso mielone, cebule i drobno pokrojona kapuste (jak mam ochote to jeszcze dokladam pieczarki), potem to wszystko doprawiam, mieszam razem i po pol godzinie mam smaczne i tanie jedzenie na kilka dni 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s